ForumUçurum
(CPU) İşlemci nasıl çalışır Uyeolf11

Join the forum, it's quick and easy

ForumUçurum
(CPU) İşlemci nasıl çalışır Uyeolf11
ForumUçurum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giriş yap

Şifremi unuttum

Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

sadasdasdsa
En son konular
» SPSS 12 Türkçe Yama indir
(CPU) İşlemci nasıl çalışır EmptyPaz Kas. 30, 2014 8:00 pm tarafından kose13

» LOST 1.Sezon Bölümleri Türkçe Dublaj İndir | Tamamlandı | + Link Değişririldi Kullanıma Hazır
(CPU) İşlemci nasıl çalışır EmptyPtsi Ekim 01, 2012 11:15 pm tarafından rezbul

» VirtualDub TÜRKÇE YAMA
(CPU) İşlemci nasıl çalışır EmptyPtsi Nis. 09, 2012 9:51 pm tarafından jixman

» İstanbul Attack Salla Salla iNDİR + Alternatif Link
(CPU) İşlemci nasıl çalışır EmptyÇarş. Mart 14, 2012 9:31 pm tarafından myrtle1903

» AutoCAD 2009 TR yama | Serial / CRACK 32bit & 64 bit
(CPU) İşlemci nasıl çalışır EmptyPtsi Kas. 22, 2010 6:27 pm tarafından bartrobel80

» Photospace | İndir | Yükle | Tek Link | Çok Kullanışlı | Rapid
(CPU) İşlemci nasıl çalışır EmptyPaz Ocak 10, 2010 3:23 pm tarafından aksesgüzeli

» Lost! Tüm SezonLar (1-2-3-4-5) Tüm BölümLer! Altyazı! DVDRIP
(CPU) İşlemci nasıl çalışır EmptyÇarş. Kas. 18, 2009 8:16 pm tarafından alperen01

» Bilgisatar donanımınızı gösteren bir program RAM nızın kaç mb olduğu ekran kartınız kaçlık olduğu ve diğer tüm donanımlarınızı gösterir
(CPU) İşlemci nasıl çalışır EmptyC.tesi Ekim 31, 2009 9:04 am tarafından DaRkLoRd

» Bbutsa Yanayım Yanayım şarkısı
(CPU) İşlemci nasıl çalışır EmptyC.tesi Ekim 31, 2009 8:55 am tarafından DaRkLoRd

» Rafet EL Roman Seni seviyorum şarkısı
(CPU) İşlemci nasıl çalışır EmptyC.tesi Ekim 31, 2009 8:54 am tarafından DaRkLoRd

Kimler hatta?
Toplam 3 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 3 Misafir

Yok

[ Bütün listeye bak ]


Sitede bugüne kadar en çok 51 kişi C.tesi Haz. 15, 2013 2:10 pm tarihinde online oldu.

(CPU) İşlemci nasıl çalışır

Aşağa gitmek

(CPU) İşlemci nasıl çalışır Empty (CPU) İşlemci nasıl çalışır

Mesaj tarafından ..:::DaRkLoRd:::.. Salı Şub. 17, 2009 7:43 pm

CPU'nun (Central Processing Unit, Merkezi İşlem Birimi), sistemdeki herhangibir parça ne işe yararsa yarasın mutlaka işlemciye bağımlı olarak çalışır. Klavyedeki tuşlara her basışınız, yaptığınız her fare hareketi bile bir şekilde işlemciye uğrar.Kullandığınız işlemci, herşeyden önce sisteminizin performansını ve kullanabileceğiniz işletim sistemlerini belirler. Hatta çoğumuz bilgisayar alırken ilk önce işlemciyi belirleriz

Mantık Kapıları ve Boolean Mantığı

Hangi işlemciyi kullanırsanız kullanın çalışma prensibi aynıdır: Bir işlemci elektriksel sinyalleri 0 ve 1 (ikili sistemle çalışan bilgisayarlarımız için anlamlı olan tek değerler) şeklinde alır ve verilen komuta göre bunları değiştirerek sonucu yine 0'lardan ve 1'lerden oluşan çıktılar halinde verir. Sinyal yollandığı zaman ilgili hatta bulunan voltaj o sinyalin değerini verir. Örneğin 3.3 voltla çalışan bir sistemde 3.3 voltluk bir sinyal 1, 0 voltluk bir sinyal de 0 değerini üretir.

İşlemciler aldıkları sinyallere göre karar verip çıktı oluştururlar. Karar verme işlemi her biri en az bir transistörden oluşan mantık kapılarında yapılır. Transistörler, girişlerine uygulanan akım kombinasyolarına göre devreyi açıp kapayabilen ve bu sayede de elektronik bir anahtar görevi gören yarıiletken devre elemanlarıdır. Modern işlemcilerde bu transistörlerden milyonlarca tanesi aynı anda çalışarak çok karmaşık mantık hesaplarını yapabilirler. Mantık kapıları karar verirken (yani akımın geçip geçmeyeceğini belirlerken) Boolean Mantığı'nı kullanırlar. Temel Boolean operatörleri AND (ve), OR (veya) ve NOT'tır (değil). Bu temel operatörlerle birlikte bunların değişik kombinasyonları kullanılır, NAND (not AND) gibi.

Bir AND kapısının 1 değerini verebilmesi (yani akımı iletebilmesi için) iki girişindeki değerin de 1 olması (yani iki girişinde de akım olması) gerekir. Aksi takdirde 0 değerini verecek; yani akımı iletmeyecektir. OR kapısında ise akımın iletilmesi için girişlerin ikisinde de akım olmalı veya ikisinde de akım olmamalıdır. NOT kapısı ise girşindeki değerin terisini çıkışına verir.


NAND kapıları çok kullanışlıdır, çünkü bu kapılar sadece iki transistör kullanarak üç transistörlü AND kapılarından daha fazla işlevsellik sağlarlar

Bunların yanında NOR (not OR), XOR (eXclusive OR) ve XNOR (eXclusive not OR) gibi değişik kapıların değişik kombinasyonlarından oluşan ve çok daha farklı aritmetik ve mantık işlemleri için kullanılan kapılar vardır.

Bu mantık kapıları dijital anahtarlarla beraber çalışırlar. Oda boyutundaki bilgisayarların zamanında bunlar bildiğimiz fiziksel anahtarlardı fakat günümüzde MOSFET (Metal-Oxide Semiconductor Field-Effect Transistor) denen bir çeşit transistör kullanılır. Bu transistörün basit ama hayati öneme sahip bir görevi vardır: Voltaj uygulandığında devreyi açarak veya kapatarak tepki verir. Genel olarak kullanılan MOSFET türü, üst sınırda veya ona yakın voltaja sebep olan bir akım uygulandığında devreyi açar, uygulanan voltaj 0'a yaklaşınca da devreyi kapatır. Bir programın verdiği komutlara göre milyonlarca MOSFET aynı anda çalışarak gerekli sonucu bulmak için akımı gerekli mantık kapılarına yönlendirir. Her mantık kapısı bir veya daha fazla transistör içerir ve her transistör akımı öyle kontrol eder ki, sonuçta devre kapalıyken açılır, açıkken kapanır veya mevcut durumunu korur.


AND ve OR kapılarının şemalarına bakarak nasıl çalıştıkları hakkında fikir sahibi olabiliriz. Bu iki kapıda iki sinyal alıp onlardan bir sinyal üretir. AND kapısından akım geçmesi için girişlerine uygulanan sinyallerinin ikisinin düşük de voltajlı (0) veya ikisinin de yüksek voltajlı (1) olması gerekir. OR kapısında ise giriş sinyallerinden birinin değerinin 1 olması yeterlidir akımın geçmesi için.

Her girişteki elektrik akışını o girişin transistörü belirler. Bu transistörler devrelerden bağımsız ayrı elemanlar değillerdir. Çok miktarda transistör yarı-iletken bir maddenin (çoğu zaman silikonun) üzerine yerleştirilip kablolar ve dış bağlantılar olmadan birbirine bağlanır. Bu yapılara entegre devre denir ve ancak bu entegre devreler sayesinde karmaşık mikroişlemci tasarımları yapılabilir.

Güncel işlemciler mikroskobik boyuttaki transistörlerin dirençler, kondansatörler ve diyotlarla bir araya getirilmesinden oluşan milyonlarca karmaşık mantık kapısından oluşur. Mantık kapıları entegre devreleri oluştururken entegre devreler de elektronik sistemleri oluşturur.
NOT:Bu bilgiler alintidir
..:::DaRkLoRd:::..
..:::DaRkLoRd:::..
Admin
Admin


Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz